top of page

Nadia Comăneci -„Zeița de la Montreal”

Actualizată în: 19 nov. 2020


Nadia Comăneci , supranumită „Zeița de la Montreal”, a intrat în istoria sportului după ce, în întrecerea de la paralele inegale din cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal din 1976, a obținut prima notă de 10 din istoria întrecerilor olimpice de gimnastică.

Ediția acestor JO a intrat în istoria sportului drept „Olimpiada Nadia Comăneci”, după ce Nadia a primit șapte note de 10 (primele în istoria concursurilor oficiale de gimnastică!) și a stabilit un „record absolut”: 20 de puncte, la paralele inegale (potrivit codului de punctaj de la acea vreme).



S-a antrenat cu Bela și Martha Karolyi, iar la vârstă de 11 ani a câștigat primul sau titlu de campioană națională absolută.

A cucerit de trei ori consecutiv titlul de campioană continentală și a intrat definitiv în posesia „Cupei Europei”, fiind prima gimnastă care a reușit această performanță.

S-a retras din activitatea competițională în 1984, adunând în palmares 24 de medalii câștigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Campionate Europene, dintre care 16 de aur.

În 1993, a devenit primul sportiv român inclus în memorialul Internațional ,,Gymnastics Hall of Fame,,.

La Montreal,Canada a fost proiectată pe o cladire din Montreal imaginea Nadiei Comăneci , din momentul primei note de 10 din istoria gimnasticii mondiale, de la Olimpiada din 1976, pentru a o celebra pe faimoasa gimnasta.


Vezi si lectia despre Jocurile Olimpice si Olimpism



508 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Metoda Tabata

bottom of page